Platina ringen

Platina Trouwringen of gouden trouwringen

Trouwringen zijn er in allerlei soorten en maten, en er zijn dan ook vele factoren die aan de uitstraling van een dergelijk sieraad bijdragen. Welk model heeft je voorkeur? Wil je de ring versieren met een edelsteen of mogelijk met een inscriptie? En misschien  nog wel belangrijker: welk materiaal kies je? Dat laatste bepaalt niet alleen de kleur en het gewicht van je ring, maar ook de duurzaamheid en stevigheid. Heb je een flink budget, en vind je dat laatste belangrijk? Misschien is platina dan wel de optimale keuze om je huwelijk mee te bezegelen. In dit artikel zetten we alle informatie over dit edelmetaal bij elkaar.

Wat is platina?

Platina is een edelmetaal dat maar heel weinig voorkomt en daarom ook een stuk kostbaarder is dan bijvoorbeeld goud of zilver. Het is dan ook wel razend sterk en ook relatief zwaar, wat het  materiaal een zeker gevoel van stevigheid geeft. De kleur is helderwit, verglijkbaar met zilver, maar dan nog iets lichter. Er bestaan ook nog een aantal soortgelijke, maar iets minder hoogwaardige materialen in de zogeheten platinagroep, zoals palladium en rhodium. Deze worden om hun kleur vaak gebruikt om andere metalen te bleken – een optie die echter inferieur is aan het echte platina.

 

Waarom platina?

Maar waarom zou je nu voor dit zeldzame, duurdere metaal kiezen wanneer er ook goedkopere alternatieven met dezelfde kleur zijn? Eén reden hebben we al genoemd: het is ontzettend sterk en daarom bijzonder duurzaam. Een platina ring verslijt door de jaren heen niet tot nauwelijks en hoeft daarom nauwelijks onderhouden te worden. Daarnaast wordt dit edelmetaal niet vies en krijgt het niet de matte aanslag die je op zilver wel eens terugziet. Door het hoge zuiverheidsgehalte is het ook erg geschikt voor mensen met allergische reacties op sommige metalen; er zitten namelijk nauwelijks sporen van andere stoffen in.

 

Ontwerpen met platina

Een laatste voordeel van platina is dat je er werkelijk alle kanten mee uit kunt. Het strakke, heldere wit is erg geschikt voor moderne, futuristische ontwerpen, maar ook voor klassiekere modellen. Het kan gecombineerd worden met allerlei edelstenen. Diamanten zijn natuurlijk een voor de hand liggende keuze, maar ook anders gekleurde stenen – robijnen of smaragden, bijvoorbeeld – kunnen prachtig naar voren komen tegen het wit van het platina. Ten slotte zijn ook veel andere metalen prachtig bij dit edelmetaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van de combinatie met roodgoud of roségoud? Met al die opties weet je zeker dat je met platina de ring van je dromen vindt!